Monday, August 15, 2011

Epal Puri Untuk Mikhael

Alhamdulillah 
Mikhael dah pon masuk 6bulan (on 11th Aug 2011)
Mama tgk bdn Mikhael pon dah ala2 tough!
ketul2 lg tuh badan!
Kaki manyak kuat sebab asik sepak2 stroller dier jek
Anyway, I ade bace dlm magazine and blog2 para ibu ttg cara penyediaan 'Solid Food' aka Makanan Pejal untuk baby
pembacaan ni penting untuk para ibu yg baru bergelar ibu
maksudnya baru dpt 1st baby mcm I
ramai yg berpendapat, waktu yang sesuai untuk beri baby solid food ni semasa baby berumur 6 bulan ke atas
tapi mama bg Mikhael solid food mse Mikhael 4bulan lg!
Mama bagi mkn xde la kerap sgt
dlm 1minggu 1kali gitu!
bergantung kepada keadaan Mikhael
Alhamdulillah Mikhael okay je bile mama bagi mkn Cerelac Rice & Soya

Now Mikhael dah 6bulan 3ari, Mama kembali aktif bg Mikhael mkn Cerelac Rice & Soya
Selain tu, Mama bagi Mikhael mkn 'Puri Epal Merah'
Sedaaaap Mama buat
Mikhael mkn dengan penuh selera gitu!
Cara-cara penyediaan Puri Epal ni pon simple & senang je
1. Kupas kulit epal merah & buang biji2 nya
2. potong kecik-kecik / org panggil potong dadu
3. kukus / rebus dengan air sampai epal tu lembut / empuk
4. blend epal yg empuk tu (supaya puri x ketul2)
lenyek-lenyek dengan garpu pon boleh

untuk hot mama diluar sana yg bekerjaya dan x sempat nak prepare puri ni pagi2 buta, prepare mlm2 pon boleh. Just masuk'n dalam cube kecik then frozen. bile nak bg baby mkn, panaskan je cube kecik tuh dalam warmer.
sangat simple kan! kan! kan!

tapi sekarang kan bulan puasa, so masa sahur tu bole rasenye prepare
apa salahnya korban'n skit masa untuk prepare makanan untuk baby kita kan?

so, selamat mencuba!


thanks for reading! xoxo

No comments:

Post a Comment

Hi. Please show your LOVE here.. xoxo

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails